5 sustainable fashion ideeën

Is jouw garderobe een mix van “nieuwe” en preloved vintage kleding? Dan ben je al heel goed bezig. Want gedragen kleding een tweede leven geven is superduurzaam. Vind je duurzaamheid en mode belangrijk? Lees snel verder, want met deze ideeën doe je langer met je kleding, houd je geld over voor andere leuke dingen én zorg je voor minder afval. Next level sustainable fashion here we come!

1. Kleding wassen

Je houdt je kleding langer mooi door het op de juiste manier te wassen én je wasmachine regelmatig schoon te maken. Gelukkig komt ieder kledingstuk met een handig hulpmiddel; het waslabel. Knip dit er dus niet meteen uit! Door kleding op de juiste manier te wassen voorkom je vlekken, krimpen, slijtage en gaten. Mist het waslabel? Vraag in de winkel van welke stof het is gemaakt. Zoek daarna op internet op hoe je dit het beste kunt wassen.

Daarnaast is belangrijk dat de wasmachine waarin je je kleding wast niet stinkt en geen vetluis of verstoppingen heeft. Check daarom regelmatig het filter en reinig de rubbers en de wasmiddellade. 

Extra eco friendly wassen? Koop een energiezuinige wasmachine. Deze machines verbruiken een stuk minder energie dan wasmachines van 6 tot 8 jaar oud. Bovendien zijn ze vaak uitgerust handige functies zoals automatische wasmiddeldosering, waterbesparing en speciale programma’s voor delicate kleding bijvoorbeeld. Omdat dit soort machines vaak wat duurder zijn in aanschaf is het slim om ze te leasen. Dankzij witgoedverhuur kun je heel duurzaam wassen zonder direct de hoofdprijs te betalen.

Nog een handig wasadvies: Gebruik iets minder wasmiddel dan aangegeven op de verpakking. We gebruiken vaak te veel wasmiddel. Dit is niet goed voor de wasmachine en niet voor je kleding. Te veel wasmiddel verhoogt namelijk de kans op slijtage of dat de kleur vaal wordt.

2. Kleding repareren

Op en top vintage; zelf kleding repareren. Door dat gat in je lievelingsbroek te maken hoef je geen nieuwe te kopen. Zo houd jij geld over. Plus; je hebt er langer plezier van. Ben je niet zo handig? Kijk eens op YouTube. Hier staan veel tutorials op. Daar lukt het jou vast ook mee. Kom je er toch niet uit? Of heb je geen tijd of zin? Breng je kapotte broek, jurk, jas of trui naar een kleermaker bij jou in de buurt. Zo steun je de lokale ondernemer, wat ook duurzaam is, en hoef je zelf niet met naald en draad in de weer. 

3. Kleding hergebruiken

Ben je een echte Crea Bea en houd je van uniek? Tover je oude kleding om tot iets nieuws! Maak een nieuwe tas van een oude spijkerbroek en trui bijvoorbeeld. Of gebruik oude kleding als inpakpapier, scheelt weer overtollig papier kopen, als stofdoek of maak van een oude sok een knuffel voor je kindje. Ideeën zat! Zo creëer je makkelijk en vrij snel zelf nieuwe en one-of-a-kind items.

4. Kleding opfrissen

Ben je je garderobe zat? Gooi niet meteen kleding weg, maar geef het een make-over! Koop een paar toffe opstrijkbare patches voor dat “oude” spijkerjasje. Of denk eens aan een paar bijzondere knopen voor dat ene vest. Knip de pijpen af die te korte jeans en maak er zo een stoere zomer short van. Doe eens een andere kleur veters in je schoenen of verf dat saaie witte t-shirt in een felle kleur.

5. Kleding drogen

Net zoals wassen heeft de manier waarop je je kleding droogt invloed op hoe lang je kleding mooi blijft. Heb je een droger? Kijk goed naar het waslabel of het kledingstuk wel in de droger mag. Wol is bijvoorbeeld zo’n stof dat je beter een de lucht kunt laten drogen. 

Net zoals bij de wasmachine is het belangrijk dat de droger schoon is. Reinig dit apparaat dus regelmatig; maak het pluizenfilter na iedere droogbeurt schoon, verwijder het water uit de bak en zorg ervoor dat de condensor stofvrij is.

Wil je duurzaam drogen én gemak? Koop een droger van hooguit een jaar of 4 oud. Deze zijn een stuk duurzamer in gebruik dan oudere modellen. Ook drogen ze nooit langer dan nodig, scheelt energie en verkleint de kans op slijtage. Helemaal mooi: sommige exemplaren een zelfreinigende condensor. Dat is weer een schoonmaakklusje minder! Vind je een nieuwe droger kopen te duur? Kies voor witgoed huren. Zo droog je makkelijk met een energiezuinige droger die je kleding mooi houdt zonder dat je hoge aanschafkosten hebt. Wil je vooral duurzaam drogen? Skip de droger en laat je kleding aan de lucht drogen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *